ЕВРОАЗИЈА ИЛИ ЕВРОПСКА УНИЈА

У циљу представљања основне теме овог блога, која представља својеврсно истраживање и анализу политике и геополитичке позиције Србије и српског народа, ред налаже да у неколико основних црта упознамо базичне идеје којима ће се блог „+Евроазија+Србија+“ бавити.

Евроазија, Европска Унија, ЕвроАзијанизам, ЕвроАтлантизам, Антиглобализам, Глобализам, Хришћанство, АнтиХришћанство, Исток, Запад, Мултиполарност, Униполарност…

Горе наведени појмови, глобални феномени и друштвене  појаве представљају оквир мисли и философије којом ће се овај блог бавити.

ГЕОПОЛИТИКА НИЈЕ ГЕОГРАФИЈА


Евроазијски геополитички концепт представља идеју креирања мултиполарног света и идеју уједињења земаља у један геополитички блок који предводи Русија, а сам израз „евроазијанизам“ је геополитичке природе и као идеја превазилази географски појам евроазијског простора. Евроазијанизам се често узима и као синоним за антиглобализам и као најснажнији одговор глобализму све је популарнији широм света. Од Москве преко Пекинга и Њу Делхија до Техерана и Каракаса и других јужно-америчких земаља, индијских, афричких, као и европских земаља, које су, што званично, што незванично, супростављене евроатлантизму.

Евроатлантски геополитички концепт представља идеју сарадње САД-а и држава Западне Европе, односно, Европске Уније и креирање геополитичког блока који предводе Сједињене Америчке Државе кроз Северно Атлантски Савет који је установљен у оквиру НАТО Алијансе са циљем развоја евроатлантизма као геополитике. Називи атлантизам и евроатлантизам потичу од појма „Атлантски океан“, симболично, јер овај океан дели ова два континента. Атлантизам је постао синоним за глобализам, а због непоштовања основних принципа међународног права и укорењивања тзв. „политике силе“ у међународним односима, често бива називан и нео-фашизмом.

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.