МИСИЈА РУСИЈЕ – ЕВРОАЗИЈСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ

Јединствени положај Русије одређује њену јединствену улогу – да служи интеграцији земаља које се налазе у Европи и Азији. Такво мишљење изразио је у Санкт-Петербургу професор Академије друштвених наука Кине Син Гуанчен. У северној престоници Русије отворен је Међународни дискусиони клуб Валдај.

Главна тема коју ће размотрити учесници седмог заседања клуба гласи: Русија – историја и будући развој. У раду Валдаја учествују експерти из 15 земаља Европе, Северне Америке, Азије. Међу њима су водећи стручњаци за истраживање руске политике, економије и историје.

У круговима експерата за Русију клуб Валдај је добио репутацију престижне дискусионе платформе. Важна је чињеница да највиши руски руководиоци поклањају време за састанке са учесницима дискусија – људима који у великој мери одређују перцепцију Русије у иностранству. Сама ова чињеница такође је јединствена: председници и премијери других земаља не практикују нешто слично.

Тема која брине јавност како на Западу, тако и на Истоку су односи Русије са њеним суседима. Јер сарадња Москве са земљама постсовјетског простора и државама Источне Европе непосредно утиче на европску безбедност, истакао је у интервјуу за Глас Русије немачки политиколог и новинар Александар Рар.

Динамична Евроазија

На постсовјетском простору дешава се најдинамичнији политички развој на европском континенту. На пример, Украјина је била пре годину дана лидер антируског блока, а сада је ближа Русији него Белорусија, која је пре тога била главни савезник Москве. Ситуација у Молдавији је слична. Пре годину дана тамо је био преседник, који је хтео са Русијом да прави нови економски савез,а сада земља бежи у НАТО. Друго – врло је много нерешених територијалних конфликата.

У мањој мери то је Абхазија и Јужна Осетија. У већој мери Нагорни карабах и Придњестровље. Зато односе Русије са њеним суседима треба врло пажљиво посматрати. Тамо се у многоме решава европска стабилност, европска питања безбедности.

Бојазни у Европи појављују се сваки пут када се дешава још једна гасна криза, заоштрава ситуација на Кавказу, и на парадоксални начин, чак онда када се појављује разговор о рестартовању међународних односа – признаје учесник форума, познати италијански новинар Ориета Москатели. По њеним речима, јавно мњење Запада у тим случајевима скоро аутоматски сумњичи Москву.

Нова архитеткутра европске безбедности, чију је концепцију предложио Западу још пре две године руски председник Дмитриј Медведев, омогућиће да се коначно развеју све сумње и да се укину сва питања.

Једна од пријављених тема заседања је тенденција ка концентрацији власти у Русији, о чему тако воле да говоре у западним медијима. Ипак, како се утврдило, не виде сви експерти у вертикали власти нешто негативно. Између осталог, познати француски аналитичар Арно Дјубјен уверен је да је снажна централна власт сасвим спојива са јаком демократијом.

Као пример Дјубјен је навео своју родну Француску, где региони имају већа овлашћења, али именовање префеката се налази у надлежности државе. И то је исправно – на тај начин централна власт прати да се закон примењује на читавој територији земље.

Ипак, најважније што очекују учесници форума Валдај по њиховом сопственом признању је потпуно урањање у руску димензију. Главни део конференције ће се одвијати на маршрути из Санк-Петербурга ка острвима Кижи и Валаам – местима са посебном енергетиком руске историје и духовности.

Извор: Глас Русије

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.