ТУРЦИ ОКРЕЋУ ЛЕЂА ЕУ

Грађани Турске су се уморили од празних обећања о придруживању Анкаре Европској унији и сматрају да земља треба да се више окрене ка исламским земљама на Истоку, показало је најновије истраживање

Према годишњем истраживању које је спроведено у 11 земаља ЕУ, САД и Турској, само 38 одсто Турака је изјавило да је придруживање ЕУ „добра ствар“.
Према истој анкети која се спроводи већ девет година, 2004. је тај проценат био чак 70 одсто грађана Турске, пренеле су новинске агенције.

Према истраживању, удвостручио се број Турака који сматрају да Анкара у међународним питањима треба да сарађује са земљама Блиског истока.
Само шест одсто грађана мисли да главни парнер Турске треба да буде САД. Интересантно је да је опала и популарност америчког председника Барака Обаме са 50 на 28 процената.

„У поређењу са прошлом годином Турци мање верују НАТО-у, мање су заинтересовани за интеграције са Европском унијом и за европске вредности“, истиче се у коментару истраживања које су спровели „Маршалов фонд“ и италијанска фондација „Компања ди Сан Паоло“.

Турска је већ десет година кандидат за улазак у ЕУ, а приступне преговоре је почела 2005, али досад није постигла неки видљивији напредак у приблажавању ЕУ.
Чланству Турске у ЕУ се отворено противе Никола Саркози и Ангела Меркел и уместо тога јој нуде „привилеговано партнерство“, што Анкара засад одбацује.

АНКАРА  16. 09. 2010
Тањуг

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.