ЗАШТО ЕУ МЕЊА УСТАВ?!

БЕРЛИН И ПАРИЗ ВОДЕ ГЛАВНУ РЕЧ

У Бриселу данас (28.10) почиње дводневни самит шефова држава или влада земаља Европске уније. Несумњиво, главна тема биће економија, односно договор Немачке и Француске који подразумева и реформу Лисабонског уговора.

Многим европским политичарима и комесарима више ништа није јасно. Немачка канцеларка стала је иза предлога европског комесара за монетарна питања Олија Рена да презадужене земље аутоматски буду кажњене. Истовремено, сложила се са француским председником Саркозијем да владе приликом увођења санкција морају да имају довољно простора за деловање.

„Полуатоматски карактер у предлогу комисије је скоро у потпуности изгубљен и мислим да је сасвим нејасно шта то ради Немачка. Десет месеци тражила је строжије казне, а сада тражи сасвим супротно“, збуњен је шеф посланичког клуба либерала у европском парламенту Гуј Верхофштат.

Мање чланице ЕУ незадовољне
Представници мањих земаља чланица Европске Уније незадовољни су тиме што да две велике чланице желе да без њих доносе одлуке. Шеф посланичког клуба социјалиста Мартин Шулц каже да је договор постигнут у Довилу нека врста омаловажавања председника Савета ЕУ Хермана ван Ромпеја. „Питам се када ће Ван Ромпеј томе на адекватан начин да се супростави. Добио је задатак да са својим експертима испланира неопходне реформе, али пре него што је било шта урадио Ангела Меркел и Никола Саркози су у Довилу рекли: ’не, ми смо одлуку већ донели’“, каже Шулц.

Француска је најавила да ће подржати захтев Немачке за променама Лисабонског споразума како би се избегло понављање финансијске кризе. Немачко-француски предлог предвиђа и суспензију гласачких права у случају кршења начела Привредне и монетарне уније (ЕМУ).

Такође, ради се и о будућности Фонда за спасавање земаља еврозоне у потешкоћама, чији мандат истиче 2013. године. Немачка жели да и приватни кредитори сносе терет, а не само европске пореске платише. Поједине владе европских земаља подржавају један или други предлог, док већина сматра да је промена Лисабонског споразума сасвим нереална.

Да ли је ЕУ научила лекције?
Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо позвао је све учеснике да на самиту не забораве главни циљ реформи. „Свеукупни резултат мора се разликовати од садашње ситуације. Грађанима морамо да покажемо да је ЕУ из кризе научила све лекције и да ће у складу с тим тако даље и деловати”, рекао је Барозо.

На самиту ће бити речи о припремама за састанак групе Г-20, у Сеулу 11. и 12. новембра као и за конференцију УН о климатским промјенама која ће се одржати у децембру у Канкуну у Мексику.

Аутори: Кристоф Хаселбах / Мехмед Смајић
Извор: Дојче Веле, 28. 10. 2010.

СВЕ ЧЕСТИТКЕ ПУТИНУ!!!

Овај блог, у тексту ЕВРОАЗИЈСКА ЕВРОПА, већ је обрађивао тему окретања Француске и Немачке од евроатлантизма ка евроазијанизму, што се огледа у све већој и чвршћој сарадњи са Руском Федерацијом, а што се најжешће манифестује у подршци ове две државе предлогу новог система пан-европске безбедности што представља први корак гашења НАТО алијансе на који су ове две, по свему судећи најзначајније чланице ЕУ, већ крочиле.

Мултиполарност света постаје главни принцип којим се руководе све државе света, а реални концепт мултиполарности што се тиче Европе, необориво, јесте евроазијанизам као решење проблема који се зове евроатлантизам који се одликује робовласничким карактером и који сеје смрт, неправду и немаштину широм планете.

ЕУ, каква данас постоји, производ је управо агресије евроатлантизма као концепта насталог у оквиру НАТО који, слава Богу, лагано умире и нестаје у свом бесмислу.

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.