ПРЕКО 70% НАРОДА ПОДРЖАЛО ЛУКАШЕНКА

МИНСК – Александар Лукашенко (56), актуелни председник Белорусије, однео је убедљиву победу на председничким изборима са преко 70 одсто гласова и тиме освојио свој четврти узастопни мандат.

Далеко иза њега, са свега нешто више од шест одсто гласова, следи најближи конкурент Андреј Саников.

Лукашенко је већ три пута побеђивао на изборима за председника, али међународни посматрачи ниједно гласање нису окарактерисали као поштено. Међутим, према речима стручњака, ова предизборна кампања је, макар привидно, била много отворенија.

Многи медији анализирају Лукашенка као лидера који је у трећем мандату покварио односе са Москвом, настојећи да придобије Запад и отараси се етикете последњег диктатора у Европи, али је он то оповргнуо недавним потписивањем Декларације којом се ступа на пут оснивања Евроазијске Уније која је потписана од стране Русије, Белорусије и Казахстана.

Том приликом је Лукашенко рекао да је Евроазијска Унија отворена и за неке чланице ЕУ, ако то оне желе, док је Медведев шаљиво додао да ће понудити и колективно чланство целој Европској Унији.

Лукашенко, држи председничку позицију још од 1994. године, а присталице га зову Батка (отац). У десетој години на власти сазвао је референдум на коме је укинут закон по коме председник има право на само два мандата. Западни медији пишу да Батка игра хокеј на леду, фудбал, тенис и воли скијање.

Лукашенко је тврдње ОЕБС-а о нелегалности овогодишњих избора у Белорусији назвао смешним.

„Ако објавимо овај извештај ОЕБС-а у нашој земљи, народ ће се смејати.“ – каже Лукашенко.

Део текста преузет из листа Блиц

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.