РУСИЈА И ИНДИЈА ЗА МУЛТИПОЛАРНОСТ

Руско-индијски односи су се подигли на ниво привилегованог стратешког партнерства, изјавили су председник Русије Дмитриј Медведев и премијер Индије Манмохан Синг на конференцији за новинаре на крају преговора у Њу Делхију.

Сваке године је све више перспективних праваца сарадње између Русије и Индије. Данас је то авијација, фармакологија, култура, енергетика, машиноградња. За време ове посете руске делегације Индији потписано је 30 докумената, а многи међу њима су уговори спремни за реализацију. Тако тесна сарадња омогућава нам да се надамо да ће се робна размена међу земљама повећати, рекао је Дмитриј Медведев.

Задатак повећања робне размене се успешно реализује. Данас она износи око 10 милијарди долара. Иако смо ја и господин премијер сагласни да робна размена није на потребном нивоу стратешког привилегованог карактера наших односа. Радићемо на томе да се робна размена до 2015 године повећа до 20 милијарди америчких долара, додао је Медведев.

Ако се Русија и НАТО не договоре о улози сваке стране при стварању новог глобалног система ПРО, кроз неколико година ће се руски и амерички политичари суочити с озбиљним тешкоћама, сматра Дмитриј Медведев.

Другог дана званичне посете Индији руски председник се састао с индијским студентима и предавачима у Мумбају и  дао неколико важних политичких изјава.

Сусрет у Индијској технолошкој високој школи би могао да буде чисто академски. Међутим, Дмитриј Медведев је говорио о безбедности и међународној политици. Председник је уверен: само стриктни параметри учешћа Русије и НАТО у систему ПРО могли би да гарантују паритет узајамних интереса. У проитивном случају ће страна, чији интереси не буду узети у обзир при стварању система ПРО, бити приморана да повећава офанзивни нуклеарни потенцијал, – истакао је Медведев.

Идеја стварања ПРО се активно разматра у Европи, у земљама НАТО-а. Ми се односимо према тој идеји прагматично. Ако Русија буде представљена у дијалогу, то ће бити прихватљиво.  Ако не будемо имали место,  будуће генерације руских и америчких политичара ће морати да усвајају веома непријатна решења.

Руски лидер је уверен да је  данас у свету немогуће да се постигне потпуно разоружање, али је неопходно тежити да се смањи ризик примене оружја за масовна разарања.  Једним од корака  у том правцу је он назао  нови уговор СОН између Русије и САД.

Председник Медведев се изјаснио за ширење сарадње Русије и Индије у области одбране и безбедности. Индија може да рачуна на помоћ Русије у борби против терроризма, који су обе земље осетили. Питање уједињења напора држава у осигурању регионалне и  глобалне безбедности и даље је на дневном реду. Руски лидер је позвао Делхи на активнију сарадњу у оквиру ШОС и изразио уверење да ће Индија тамо наћи достојно место као пуновредна чланица. ШОС данас обухвата Кину, Русију, Казахстан и три средњоазијске државе – Таџикистан, Киргизију и Узбекистан.

Данас се трудимо да говоримо о мултиполарном свету у којем неће доминирати нека суперсила, – истакао је Дмитриј Медведев. Од узајамне помоћи Русије и ИНдије умногоме зависе глобална безбедност и стабилан развој евроазијског простора.

Извор информација: Глас Русије

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.