ОЕБС АТАКУЈЕ НА БЕЛОРУСИЈУ

Белорусија и ЕУ заоштравају односе све више, а недавно је белоруски председник Лукашенко, који је на последњим изборима освојио скоро 80% гласова, где је први кандидат после њега имао свега 6%, изјавио да извештај ОЕБС-а о изборима у Белорусији није могуће објавити, јер би се цела нација смејала.

ЕУ се нада да ће Минск опет отворити белоруски офис организације за европску безбедност и сарадњу. Сличне изјаве чују се данас из скори свих европских престоница. МИП Белорусије ипак подвлачи да је одлука о прекиду делатности мисије ОЕБС-а у земљи донета сасвим свесно. И никакве основе за продужетак њеног мандата Минск не види.

Напетост у односима званичног Минска и ОЕБС-а достигла је врхунац у дане председничких избора у земљи. Критику европских посматрача изазвали су између осталог догађаји од 19. децембра. Тада је опозиција незадовољна резултатима гласања извела на улице белоруске престонице неколико хиљада људи. Власти су одговориле масовним хапшењима. Између осталог, иза решетке је доспело седам кандидата за председника, против којих су кансије покренули оптужницу за организовање нереда.

Европа је сада скоро једнодушна у мишљењу: затварање мисије ОЕБС-а у Минску је освета за ову критику. И узвратна рекација ЕУ уследила је хитно. Како је саопштио председник Европског парламента Јежи Бузек, 12. јануара у Бриселу биће одржано ванредно заседање поводом ситуације у Белорусији. Европски парламентарци, по његовим речима, намеравају озбиљно да ревидирају политику ЕУ у погледу Минска. И кораци ЕУ против Белорусије овог пута биће врло одлучујући, уверен је стални представник адвокатске коморе ЕУ у Русији Александар Трешчев.

Мислим да ће овог пута заиста уследити строге санкције против Белорусије. Понашање њеног руководства за време избора изашло је ван свих оквира. Био је прекршне не само закон, већ и апсолутно све границе дозвољеног. То никако није спојиво са вредностима и стандардима усвојеним у Европи, па и у свакој цивилизованој земљи. Убеђен сам да ће и Русија симетрично одговорити Белорусији на то што је неколико руских грађана било ухапшено. И без обзира на многобројне молбе и захтеве руског МИП, ови људи нису били предати РФ. против њих су примењене мере админситративног карактера и кривичног гоњења. Исто се дешавало и са европљанима. И Европа је сасвим оправдано донела одлуку да каже своје одлучно „не“.  Да изјави да више неће трпети такве неадекватне поступке од стране белоруског руководства. Не сумњам да ће против Белорусије бити примењене санкције економског карактера.

Из минских затвора у међувремену излазе опозиционери задржани приликом акција. Бивши кандидат за председника Белорусије Виталиј Римашевски пуштен је 3. јануара када је потписао гаранцију да неће напустити земљу. За уторак је планирана конференција за штампу, на којој ће Римашевски објаснити околности свог ослобађања. Још четворица бивших кандидата за сада су у истражном затвору. Затворена су и двојица грађана Русије, чијом судбином се бави руско МИП.

Укупно је било ухапшено преко 600 учесника иступања опозиције. Окос то њих је прошло са новчаном казном и изашло на слободу још 23-24. децембра. 300 особа је пуштено из истражног затвора пред новогодишње празнике, још 150 њих рок административне казне издржало је 3. јануара. Може ли се говирити да Минск на тај начин одговара на протест Европе – биће јасно наредних дана.

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.