МЕДВЕДЕВ: ПОБОЉШАТИ ИНВЕСТИЦИОНУ КЛИМУ РУСИЈЕ

Десет мера на побољшању инвестицоне климе у Русији набројао је председник земље Дмитриј Медведев у Магнитогорску на заседању Комисије за модернизацију економије.

Међу њима су: усвајање нових закона који ће поједноставити склапање послова уз учешће страног капитала у стратешким секторима, формирање Фонда директних инвестиција, као и мобилних канцеларија предесника за помоћ бизнису и ефикаснију борбу против корупције.

Ретко инвестициону климу у Русији називају лошом на таквом нивоу. Главни рзалог је одсуство поверења у нашу економију, подвукао је Дмитриј Медведев.

„Инвеститори и предузимачи криве власти за немогућност стабилног вођења бизниса због непредвидивости реаговања појединих ресора. Они често кажу да се доносе одлуке које противрече унутар себе, које паралишу раније донете одлуке. То је реални проблем…“ – каже Медведев.

Ради побољшања инвестиционе климе планира се да се министри и потпредседници влада у саветима директора државних компанија замене независним менаџерима. Дмитриј Медведев сматра да овакве замене теба да се обаве до средине јула

Председник је такође изјавио да до средине лета треба да буде формиран руски фонд директних инвестиција, који треба да осигура прилив страних инвестиција најмање пет пута већих од размера самог фонда. Али држава не треба да учествује у управљању њиме.

Руководство фондом ће бити поверено најбољим светским стручњацима. Медведев је напоменуо да ће оснивач фонда бити Внешекономбанк, а почетни обим ће износити 2 милијарде долара.

Осим тога у Русији ће се појавити инвестициони представници, који ће помагати компанијма у реализацији инвестиционих пројеката.

Председник је такође напоменуо да је неопходно повећати квалитет државних услуга, којима ће морати да се користе инвеститори и стране компаније. То се тиче царинских провера, издавања виза, дозвола за рад.

Извор: Глас Русије

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.