УКРАЈИНА И ЕВРОАЗИЈА

Украјина је једна од држава која ће, по свему судећи, ускоро постати чланица и учесница економских процеса Царинске Уније и Јединственог Економског Простора кроз прикључење Евроазијском Економском Простору, а то ће јој донети између 6 и 10 милијарди америчких долара, пишу светски медији.

Заједничка студија о потенцијалима оваквог потеза Украјине од стране Националног института за економске прогнозе руске академије наука и Института за економију и стратешка предвиђања украјинске академије наука је представљена 11. априла 2011. године и званична заједничка процена о потенцијалима економског бенефита за Украјину у периоду од три године је достигла 10 милијарди америчких долара, док је минимална добит 6 милијарди.

Потенцијални проблеми и негативне последице због прикључења овим геополитичким концептима економске сарадње би могли да се огледају у већем упливу руских производа на украјинско тржиште, што значи мањи део колача за украјинске производе на тржишту Украјине, затим проблеми у преговорима о чланству у Европској Унији и губитак контроле над појединим секторима у економији.

Такође, учлањење у Царинску Унију за Украјину значи извоз од 4.6-8.8 милијарди долара у Русију, док неучлањење значи потенцијални пад извоза у вредности од 1.4-1.9 милијарди долара.

Олакшице у промету енергената су такође истакнуте као позитивна ствар коју Украјина може добити, а то се огледа у цифри од око 5 милијарди долара.

Русија је већ понудила попуст од 100 долара по хиљаду кубика нафте, што је изазвало позитивне реакције стручне и шире јавности у Украјини, али је такође протумачено и као Путинов притисак и инструмент да преусмери про-западну орјентацију украјинског председника, Виктора Јануковича, ка евроазијским процесима.

У случају да Украјина направи споразум о слободној трговини са Европском Унијом, то би довело до компликованије тржишне ситуације и лошијег економског односа са Русијом и осталим чланицама Царинске Уније, наводи се у саопштењу ових институција.

Украјински председник, Виктор Јанукович, у обраћању парламенту, позвао је на сарадњу са Царинском Унијом и истакао да би то унапредило економију Украјине, али и учврстило везе Европске Уније и Евроазије и допринело њиховом бржем повезивању.

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.