ПУТИН: СВЕНАРОДНИ ФРОНТ РУСИЈЕ

Премијер Руске Федерације, Владимир Путин, 6. маја у Волгограду на конференцији о развоју Јужне Русије, члановима партије Јединствена Русија овог региона, изнео је нову политичку идеју уједињења „целог народа у један фронт“, која је убрзо профилисана под именом „Свенародни фронт Русије“, изразивши жељу да се око Јединствене Русије као највеће и најснажније политичке странке окупе и друге блиске странке, синдикати, невладине организације и цео народ са циљем грађења што снажније Русије.

Јавност је протумачила овај Путинов потез као почетак предизборне кампање за следеће председничке изборе који треба да се десе 2012. године, али и као потез пред изборе у Думи који треба да се десе ове године за неких шест месеци.

Путин је рекао да је страначки циљ уједињења пружање нових идеја, нових циљева и нових лица странци Јединствена Русија.

„Предлажем да наставимо консултације о целој ствари и да направимо неколико предлога драфт верзије Декларације о Свенародном фронту Русије.“ – рекао је Путин члановима Јединствене Русије.

Путинов говорник, Дмитри Песков, оценио је за медије да идеја свенародног фронта није базирана на странци, већ пре на лику и делу самог Владимира Путина, те да је реч више о надстраначком, него страначком пројекту и иницијативи.

Путин жели уједињење квалитетних иницијатива, пројеката, свих невладиних организација, синдиката, трговинских савеза, пословних асоцијација, омладинских покрета, али и појединаца који се препознају у један циљ. – објашњава Песков.

Борис Гризлов, лидер Јединствене Русије, изричито тврди да „Свенародни Фронт“ није изборни пројекат, него план и дугогодишњи процес друштвеног развоја и унапређења, истичући да постоји преко 100 невладиних организација спремних да потпишу декларацију и прикључе се пројекту Свенародни фронт Русије, док је Сергеј Неверов, високи званичник Јединствене Русије, рекао да постоји шанса, ако ова идеја покаже резултате на овогодишњим изборима за Руску Думу, да она постане и темељ и основа кампање и програма за председничке изборе 2012. године.

Опозициони медији се труде да ову идеју представе промашајем карактеришући је „небулозном“ попут Москоу Тајмса (Moscow Times) који наводи да је за очекивати да ускоро листа Јединствене Русије буде натрпана именима хокеј играча, фудбалера, фолк певача и лица са естраде, али већина аналитичара оцењује да ће овај позив Путина на сарадњу свих структура друштва имати резултат и бити нови замах у Русији.

Са друге стране, има и тумачења да је ово јасна порука Путина Медведеву да жели назад на чело државе као председник, док је Дмитри Медведев иницијативу Владимира Путина оценио позитивном и у потпуности дао пуну подршку.

Путин је раније рекао да је о целој ствари дискутовао са Медведевим и да је он дао своју подршку таквој иницијативи и потезу Јединствене Русије, што је и Медведев јавно потврдио.

„Свенародни фронт Русије треба да пружи руку свима онима који су у потрази за начином да помогну Русији.“ – рекао је Путин у последњем јавном обраћању у Сочију.

„Стварамо Свенародни фронт Русије како би омогућили пословној јавности, невладином сектору, омладини и ветеранима посебно, да учествују у дефинисању решења за проблеме и креирању мапе будућег развоја Русије.“ – поручује Путин.

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.