ПОЛА ПЛАНЕТЕ ВЕРУЈЕ У КИНУ КАО СВЕТСКУ СИЛУ БРОЈ ЈЕДАН

ВАШИНГТОН, јул 14, 2011 (ИПС) – Све већи број људи широм света верује да ће Кина или заменити, или је већ заменила Сједињене Државе на месту прве суперсиле на свету, резултат је најновије анкете коју је у 22 земље спровео Pew Research Center (http://people-press.org)

У то верује 47 посто од 27 000 испитаних у 22 државе, а овај став је нарочито распрострањен у Западној Европи, где је више од 60 одсто испитаника рекло да ће Пекинг највероватније, заменити Вашингтон, као глобални лидер. У 15 од 22 земље већина анкетираних, укључујући и САД би се сложила са том тезом.

Анкета је показала значајно повећање процента испитаника који верују у глобално вођство Кине у односу на пре само две године – од 40 одсто у 2009. до 47 одсто у овој години. У исто време средње проценат испитаних који су рекли да Кина никада неће заменити САД опао је са 44 одсто на 36 одсто.

Ове промене у перцепцији најизраженије су у западној Европи, док је код испитаника у Пољској, Јордану, Израелу и Пакистану, такође регистрована велика осцилација у правцу Кине. У самим САД, проценат људи који је рекао да Кина јесте, или ће заменити САД је за две године порастао са 33 одсто на 46 процената.

Имиџ Кине је такође побољшан у половини  од 22 земаље у протеклих годину дана, док насупрот томе, имиџ Вашингтона опада у многим земљама, пре свега у Турској, Јордану, Пакистану и Кенији. С друге стране, популарност САД у Јапану порасла је са 66 одсто на 85 одсто.

Посебно значајно је широко распрострањено уверење, нарочито у Западној Европи, да је Кина већ постала водећа светска економска сила. Нешто мање од половине испитаника у Шпанији, Немачкој, Британији и Француској верује да је кинеска економија превазишла САД-а, док насупрот томе, два од три кинеска испитаника сматрају да су САД светски доминантна економска сила.

У исто време, већина испитаних има мало наклоности за идеју да ће Кина постати војно моћна као САД. За већину испитаних у 15 земаља такав развој догађаја би била „лоша ствар“, док у само седам земаља, укључујући и Кину и неке муслиманске земље војни напредак Кине је виђен као позитиван. Погледи на економски успон Кине били су мешовити.

У исто време, упркос паду угледа САД, 60% испитаних  има позитиван став о Сједињеним државама, док позитиван став о Кини има 52%.

Анкета је такође показала да је амерички председник Барак Обама углавном задржао своју популарност у већем делу света, нарочито у Западној Европи, где је велика већина изразила поверење у његово вођство. У исто време је добио лоше оцене за политику коју спроводи нарочито у погледу Блиског истока и Авганистана.

Овогодишња анкета је између осталих  спроведена у САД, Мексику, Бразилу, Кенији, у Суб-сахарској Африци, Великој Британији, Француској, Немачкој, Шпанији, Литванији, Пољској, Русији, Украјини, Израелу, Јордану, Либану,Турској, Кини, Индији, Индонезији, Јапану и Пакистану.

Извор: НСПМ

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.