ПУТИН О РУСИЈИ И БЕЛОРУСИЈИ

Руски премијер Владимир Путин сматра да је „могуће и врло пожељно“ спајање Русије и Белорусије и стварање јединствене државе по угледу на некадашњи Совјетски Савез. У Белорусији не деле то мишљење, саопштава Дојче Веле.

Према речима председника руске владе такав корак „потпуно зависи од воље белоруског народа“. Путин је то рекао у понедељак, у летњем кампу младих који подржавају политику Кремља на језеру удаљеном 400 километара од Москве.

Млади окупљени у логору сматрају се „кадровском резервом“ Русије. У разговору Путин није искључио ни могућност присаједињења Русији Јуже Осетије, која се отцепила од Грузије. Међутим и у овом случају одлуку мора да донесу тамошњи грађани.

Руски премијер је истовремено председник странке „Јединствена Русија“ и намера му је, према свему судећи, да обезбеди више гласова из националистичког табора, сматра Еберханд Шнајдер из Центра ЕУ за Русију у Бриселу: „Његов циљ је да на изборима за Државну думу 4. децембра Јединствена Русија добије довољан број гласова да обезбеди двотрећинску већину.“

Са таквом већином било би могуће променити устав и омогућити поступак за смењивање председника државе. До председничких избора, иначе, има седам месеци и Путин се још није изјаснио да ли ће се кандидовати или не. На челу земље био је од 2000. до 2008. године.

Према мишљењу Михаела Виноградова из фондације Петерсбуршка политика, Путин тренутно проверава теме за предизборну кампању.Како у Русији постоји извесна носталгија за Совјетским Савезом изгледа да намерава да код људи побуди очекивања да би Русија могла да прошири границе. То би могао бити део Путинове стратегије за предизборну кампању, сматра овај аналитичар.

Белоруски политиколог Владимир Мацкевич сматра чак да су Путинове изјаве у омладинском кампу, заправо, његов предизборни програм. „Кремљ никада није одустао од намере да анектира Белорусију и да је припоји Русији“, каже овај аналитичар. Међутим, Москва нити је имала, нити има конкретан план за тако нешто.

Стручњаци су јединствени у оцени да нема изгледа за спајање две земље. И данас постоји „Руско-Белоруска Унија“, али само на папиру, каже тако Шнајдер. Договор о Унији постигли су још деведесетих година белоруски председник Александар Лукашенко и тадашњи руски председник Борис Јељцин. Тада се тврдило да Лукашенко има амбиције да постане председник Русије. Међутим, он се врло дистанцирао од уније са Русијом након што је 2000. године за председника изабран Владимир Путин.

Познато је да се Путин не слаже са Лукашенком и да би радије видео неког другог на челу Белорусије. „Једино су мали изгледи да се Лукашенко смени из Москве“, каже Шнајдер за Дојче веле.

Износећи идеју о евентуалном уједињењу са Јужном Осетијом Путин излази на осетљив међународни терен. Међународна заједница до сада није признала ни Јужну Осетију, ни Абхазију – није их признала ни Белорусија. „То значи да међународна заједница полази од тога да Јужна Осетија и Абхазија припадају Грузији и не видим ни неке шансе, ни неке користи за Русију ако буде водила такву политику“, каже Шнајдер. Грузија је изгубила контролу над ове две области након рата са Русијом у августу 2008. године, а Москва их је признала као независне државе.

У међувремену је Минск одбио Путинову идеју о уједињењу две земље. Представник министарства спољних послова Андреј Савинич подсетио је на изјаву председника Александра Лукашенка да је независност Белорусије „светиња“.

Ни Јужна Осетија не би да се прикључи Русији. „Наш народ се на референдуму 2006. године изјаснио за независност и нема намеру да постане део Руске Федерације“, изјавио је јужноосетијски амбасадор у Москви Дмитриј Медојев. Међутим, политичари у Јужној Осетији помињу евентуално уједињење са руском републиком Северна Осетија.

(Дојче веле)

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.