ЕВРОАЗИЈА – НАША СРПСКА СТВАР

Пише: Вјекослав Церовина

Ми, НАШИ, као прва и једина српска организација која је с почетка ове године дана направила свој званични политички програм базиран на идеји евроазијских интеграција и Евроазијске Уније и промовисала га на Сретење Господње (15. Фебруар 2011), радосно смо дочекали ишчекивано Путиново оглашавање о евроазијском пројекту и целој тој мега-космичкој идеји.

У протеклом периоду од скоро две године, колико дуго се бавимо системском промоцијом идеје Евроазијске Уније, односно, Евроазијског Савеза, ексклузивним интервјуима, преводима руских студија и сарадњом са водећим именима руске геополитике и творцима модерне идеје Евроазијског Савеза попут Александра Г. Дугина и Игора Н. Панарина, кроз први српски магазин о евроазијским интеграцијама и евроазијском геополитичком блоку – „+Евроазија+Србија+“ и кроз наш званични политички програм и деловање, успели смо да заталасамо српске, али и регионалне медије и јавност, што је резултирало објавама неколико наших текстова, интервјуа и студија о Евроазијској Унији у водећим дневним листовима, штампаним и електронским магазинима и порталима, те смо на тај начин допринели, верујемо, да српска јавност буде детаљније упозната са идејом и актуелним – живим – процесом креирања Евроазијске Уније.

Оно што нас посебно радује јесте чињеница да више нико од ретроградних евроатлантских и других снага не може НАШИМА да каже да су наше политичке идеје базиране на „испразном револту“ и да је наш политички програм базиран на маштаријама о тамо некој „евроазијској унији о којој се говори само у руским кафанама“, него ће морати признати, бар себи пред спавање, да су НАШИ једини који су у Србији понудили нову, свежу и озбиљну политичку идеју, једини који су јасно препознали светска геополитичка кретања, пружили конкретан правац сигурног развоја државе Србије и да су НАШИ једина организација која је, у том политичко-идеолошком смислу, корак испред свих!

Иако је Дмитри Медведев у децембру прошле године такође јасно најавио креирање Евроазијске Уније, шалећи се при томе да ће понудити колективно чланство целој Европској Унији, та његова изјава и „преслана“ шала није наишла на посебан одјек и пажњу светске јавности, све док Владимир Путин, скоро годину дана после, односно, пре неколико дана, није изразио свој став и поручио целој планети да су евроазијске интеграције суштина Русије, нова фаза геополитичког живота планете и шанса за цивилизацијски развој света – посебно Европе, али и за повратак Европљана самих себи кроз изградњу мултиполарног света на принципима правде, слободе и човечности.

СНП НАШИ су креирали свој политички програм са циљем проналажења реалног политичког пута за економски, друштвени, културни, војни и духовни развој модерне и снажне Србије, проналажења визије утемељене на суштинским потребама Србије, као и на историјским чињеницама о српском народу и у сврху проналажења одговора на политикантство које хара Србијом, као и прекопотребног одговора на евроатлантску окупацију и политику агресије западних сила која се спроводи над грађанима Србије и српским народом већ две деценије.

Наш политички програм евроазијских интеграција Србије, базиран је на философским учењима Александра Г. Дугина и архитектури интеграционог модела  др Игора Н. Панарина који Београд позиционира као један од четири главна града будуће Евроазијске Уније.

Ова два руска академика се сматрају творцима модерне идеје евроазијанизма и њихова гледишта и теорије о Евроазијској Унији су међу руском интелектуалном и политичком елитом општеприхваћене и није нетачно тврдити да се цела државна стратегија Руске Федерације, по питању евроазијских интеграција, спроводи и да ће се спроводити управо на основу рада ова два руска интелектуалца.

Програм СНП НАШИ базиран на идеји остварења Србије кроз чланство у Евроазијској Унији, на првом месту је осмишљен са циљем остваривања највиших националних и државних интереса српског народа и свих грађана Србије.

Није реч о испразном „русофилству“, како многи потрче да окарактеришу тежњу за политичким јединством Срба и Руса, иако „русофилство“ постоји и не долази у питање, јер и сваки Србин и сваки Рус знају да су „Руси и Срби једно“ – били, јесу и биће, него је реч управо о политичком ставу и идеологији која Србију и наше интересе има на првом месту.

Значи, лаж је тврдити да је тежња Србије ка Русији и евроазијском геополитичком блоку базирана на „љубави“ или емоцијама или неком националном заносу, али да у целој тој причи недостаје економска визија или да Русија не може бити економски значајна за Србију или ето – економски интереси диктирају да Србија мора да буде везанија за Запад, и то у истој мери као што је лаж да у Русији не постоје ни „љубав“ ни емоције ка Србији, него да је реч о калкулантској игри политичких интереса које Русија као велика светска сила игра на Балкану и Србији.

Темељ евроазијске идеје јесте управо у том уздизању изнад материјалног и материјалистичког. У духовности као васкрслој категорији међународних односа. То је оно што руска интелектуална елита назива „руски космизм“ подсећајући и себе и своју још увек обамрлу, али пробуђену нацију, на велике победе духа и духовности и руско освајање космоса. Настала као израз духа и изнад материјалистичког, савремена евроазијска идеја самим својим рођењем је на незаустављивом путу победе над материјалним – победе духа!

У том другачијем, човечанском сагледавању света, и као материјалног и као духовног простора, управо се и налази победа евроазијских интеграција и евроазијске идеје мултиполарности, како у Србији, тако и у остатку света. У уздизању духовног над материјалним, односно, здравом балансу та два нивоа, али не само на речима, него и на делу, примером и жртвом.

Победа као принцип – у томе је спасење свих слободољубивих и правдољубивих народа. А Србима је место међу таквима!

За евроазијске интеграције Србије је важно рећи да је реч о врхунском позиционирању и најбољој експлоатацији геополитичких и геоекономских потенцијала Србије у сврху јачања свих капацитета државе, али уједно реч је и о најбезбеднијој и најсигурнијој геопозицији у односу према остатку света, посебно према Европи и европским државама са којима ће, кроз позицију Србије у евроазијском блоку, сарадња бити вишеструко плоднија и боља, првенствено због тога што ће доћи до онемогућавања „политике уцена и силе“ која је сада устројена у односима Србије са већином европских земаља, или бар са већином оних који се нешто питају у ЕУ, односно, доћи ће до омогућавања изградње нових односа са Европом и то користећи позицију евроазијског фактора који првенствено укључује огроман капитал, политичку силу и снагу економије, али најважније – укључује велике заједничке геополитичке и геоекономске интересе Москве и Брисела.

Наравно, са великом радошћу треба констатовати да политичким процесом евроазијских интеграција српски народ паралелно остварује себе и на другом плану, ни мало мање важном, па вероватно и најважнијем плану, који политику и чини смисленом, а то је да српски народ испуњава и своју Богом дану мисију православног народа, те се ангажује и на изградњи и јачању православља и сарадњи православних народа, утврђује и себе и своју веру и културу и државу на свим нивоима, а при томе шири везе, на један космополитски, здрав и правилан начин, и са другим народима и религијским заједницама широм света.

Узевши у обзир ова два нивоа евроазијских интеграција Србије и ова два плана – материјалног и духовног – на којима се огледа вишеструки значај овакве нове политике и нове историјске шансе за српски народ, сигурни смо да ће 99% Срба веома брзо све кристално јасно схватити, па као двоглави орао са јасним видиком на обе стране хоризонта – гласно рећи: „Евроазија – наша српска ствар!“

Победа је наша!

(текст преузет са блога СНП НАШИ – nasisrbija.org)

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.