Владимир Путин: Постигнут споразум о зони слободне трговине осам бивших република СССР

Русија, Украјина и још шест бивших совјетских република из Заједнице независних држава (ЗНД) потписале су у уторак споразум о формирању зоне слободне трговине, саопштио је руски премијер Владимир Путин.

„Русија, Украјина, Белорусија, Казахстан, Јерменија, Киргистан, Молдавија, Таџикистан  потписали су споразум о зони слободне трговине. Азербејџан, Узбекистан и Туркменистан ће до краја године размотрити могуђност придруживања“, истакао је Путин на конференцији за новинаре после састанка шефова влада држава чланица ЗНД у Санкт Петербургу, пренео је Итар-Тас.

Путин је уочи састанка рекао да је споразум постигнут после дуге, жустре и конструктивне дебате.

Трговинска размена између држава чланица ЗНД, навео је Путин, порасла је 48 одсто и износи више од 138 милијарди долара у првој половини ове године.

Руски премијер је подсетио да је Русија, као и многе бивше совјетске републике потписала 1994. споразум о успостављању зоне слободне трговине, али да га није ратификовала.

„Судећи по индикаторима трговине у одсуству споразума о зони слободне трговине, могло би само да се замисли какав би раст забележила наша трговина да је зона била формирана“, додао је Путин.

(Танјуг)

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.