ДЕКЛАРАЦИЈА О ОСНИВАЊУ ЕВРОАЗИЈСКОГ ЕКОНОМСКОГ САВЕЗА

Русија, Белорусија и Казахстан су дефинисали и потписали радну драфт верзију документа Декларација о оснивању Евроазијског економског савеза, што је и конкретан документован чин потврђивања намере о креирању Евроазијске Уније као међудржавног савеза, односно, конфередерације државе са јединственим војно-политичким системом и социолошко-културним простором, саопштио је руски лист Известија.

„Ако будемо деловали енергично, као и до сада на пољу стварања Евразес-а, Јединственог економског простора и Царинске Уније, крајем 2015. године би могли основати и формирати и Евроазијску Унију. Ово су кораци ка том циљу, а могуће је да се то деси и раније.“ – рекао је Владимир Путин, лидер Руске Федерације.

У јануару 2012. године званично ће бити оформљен Јединствени економски простор од стране ове три државе, а за децембар ове године, како је лично најавио Путин у изјави новинарима у Санкт Петерсбургу, десиће се потписивање финалне верзије Декларације о оснивању Евроазијског економског савеза.

Декларацију ће потписати Русија, Белорусија и Казахстан.

Недавно је Сергеј Шојгу, министар за ванредне ситуације Руске Федерације, изјавио да Русија жели и Србију и Црну Гору као чланице Царинске Уније, истичући да су то једине земље у региону Југоисточне Европе које имају Споразуме о слободној трговини са Русијом и Царинском Унијом.

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.