ПУТИН О ЕВРОАЗИЈСКИМ ИНТЕГРАЦИЈАМА

Преносимо текст који је, 20. октобра 2011. године, Владимир Путин објавио на свом званичном интернет сајту:

Поштоване даме и господо! Јуче је одржан плодоносан састанак – сусрет у оквиру Савета председника влада држава Заједнице Независних Држава. Дијалог је настављен данас на тему Евроазијског економског савеза (ЕЕС) и три државе Царинског савеза.

Одмах желим да приметим да су сви партнери заинтересовани за даљи развој интеграција на постсовјетској територији, као и за побољшање принципа наше сарадње како у оквиру ЕЕС-а,  тако у другим регионалним удружењима.

Имамо веома добру динамику, као и намеру да се постепено крећемо напред у том правцу.1. јула 2011. године коначно је формирана јединствена царинска теритирија Русије, Казахстана и Белорусије.  Привреда је позитивно одреаговала, о томе смо већ више пута говорили – обим узајамне трговине држава „тројке“ се повећао за трећину. То је добар показатељ.

Што се тиче предстојећег рада Јединственог економског простора (ЈЕП) – све се одвија тачно по распореду, од 1. јануара 2012. године ЈЕП ће почети са радом.Јединствени економски простор отвара за наше компаније нова тржишта, обезбеђује јединствена, удобна правила рада на територији свих наших држава.

Наравно, механизам ЈЕП-а захтева додатни развој и овде је потребно посебну пажњу обратити на ефикасан рад наддржавних структура. Реч је пре свега о модернизацији комисије царинског савеза и оснивања њеног колегијума на сталној основи, зато што ће се обим надлежности тог органа значајно повећавати.

То ће бити стално активан орган, којем ће наше државе предати низ овлашћења у области макроекономије, тарифног регулисања, индустријских субвенција и природних монопола.

Такође, од 1. јануара 2012. године почеће са радом и суд ЕЕС-а. Његово оснивање ће учврстити правне гаранције за све учеснице економског живота. Желим још једанпут да напоменем, да управо је ЕЕС постао основа за Царински савез, као и за Јединствени економски простор.Тесна међусарадња је посебно важна у периоду колебања светске економије.

То је јасно, о томе смо више пута говорили. Намерени смо да убудуће усмеримо наше активности у антикризном правцу. Већ имамо формиране инструменте међусобне подршке, имајући у виду пре свега антикризни фонд ЕЕС-а. Данас, на предлог нашег казахстанског колеге, посветили смо овоме посебну пажњу. Не намеравамо да вршимо никакав притисак, већ имамо у виду усаглашавање наших позиција, претходно договарање о томе које инструменте и у којим роковима бисмо могли заједно да користимо, већ имајући у виду пуштање свих тих механизама.

Наравно, снаге ћемо удруживати, да би решили опште задатке развоја међусобне трговине, производне сарадње и подршке пословању. Све то функционише да би се повећала стабилност и конкурентност националних економија.Наша  интеграција је отворени пројекат. Волели би у перспективи да видимо међу државама учесницима и друге наше партнере – Киргистан и Таџикистан. Спремни смо за сарадњу са свима, ко жели чврсту и партнерску сарадњу међу државама.Најзад, напоменућу – током заседања разматран је пројекат декларације о основању Евроазијског економског савеза. Сматрамо да ће већ у децембру ову декларацију потписати председници држава „тројке“. То значи, да ће иницијатива оснивања Евроазијског економског савеза добити конректне контуре.

Подсетићу вас, да је један од иницијатора ове идеје био председник Казахстана Назарбајев.Такође сматрам да је потребно убрзати процес кодификације правне основе ЈЕП-а и Царинског савеза, који отвара перспективу припреме уговора о Евроазијском економском савезу. То подразумева, да ће овај комплексни документ обухватити све правце наше међусобне сарадње – од јединствене макроекономске и царинске политике до усаглашавања миграционих и у будућности визних режима.

Убеђен сам да идеја Евроазијског економског савеза има сигурну будућност. Она је добила широку подршку, како политичку, тако и друштвену. Имамо намеру да постепено реализујемо ове идеје.Захваљујем на пажњи!

Извор: Званична презентација Председника Владе Руске Федерације / Русија.РС

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.