ПУТИН: СВИЂА МИ СЕ ЛУКАШЕНКОВ ТЕКСТ О ЕВРОАЗИЈИ

Москва – Премијер Русије Владимир Путин се позитивно изразио о чланку председника Белорусије Александра Лукашенка, који је био написан на тему интеграције на постсовјетском простору, те истакао да би Евроазијска Унија могла бити креирана 2015. године.

„Прочитао сам тај чланак, и веома ми се свидео. Његов садржан још једном потврђује оријентисаност белоруске државе и  руководства Белорусије на развој интеграционих процеса на постсовјетском простору“, изјавио је Путин у Санкт-Петербургу, на завршној прес-конференцији шефова влада земаља које чине Царинску унију.

Путин се у потпуности сложио са анализом у Лукашенковом чланку за коју је реако да је „јасно и прецизно“ показала предности које ће имати економије две земље у случају реализације  интеграционих планова.

Путин је такође саопштио да Евроазијска Унија може почети да функционише крајем 2015. године.

„По плану рада, ми морамо усвојити велику количину нормативних аката и уносити измене у важеће законодавство наших земаља. И тек потом, негде крајем 2015. године, ако будемо радили исто тако енергично као што смо до сада радили, може доћи до реализације идеје Евроазијске Уније, која претпоставља интеграцију, као што смо данас говорили, у сфери, рецимо, визног режима и тако даље“, – приметио је премијер Русије.

Путин је такође изјавио да Русија и Белорусија не одустају од идеје увођења јединствене валуте, али да је за то неопходно припремити потребну економску основу. „Реални живот ће сам ставити тачку над i. Показаће се шта је корисније и боље. Ми смо потпуно спремни за то. На такав начин да нам се неће десити ситуација као сада у еврозони, где размишљају кога да искључе из еврозоне, а кога да оставе“, – закључио је Путин.

Лукашенко је у руским новинама „Известија“ штампао чланак „О судбини наших интеграција“, који је био одговор на чланак Владимира Путина, објављен 3. октобра у тим истим новинама о интеграцији на постсовјетском простору у оквиру Евроазијске Уније.

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.