ЕВРОАЗИЈСКИ ПУТ ЈЕ ПУТ СВЕТОСАВЉА

Члан Управног одбора СНП НАШИ задужен за међународну сарадњу и уредник електронског магазина +ЕВРОАЗИЈА+СРБИЈА+, Вјекослав Церовина, говори о првом српском политичком програму евроазијских интеграција Србије, међународној сарадњи СНП НАШИ и важности евроазијског процеса за Србију.

*За почетак је најбоље да нам, као члан Управног одбора СНП НАШИ који је задужен за међународну сарадњу, представите основне информације о међународној сарадњи СНП НАШИ?!

Међународна сарадња за СНП НАШИ представља веома важан сегмент нашег деловања. Сарађујемо са доста организација из Русије и Европе. Посебно за нас важна је наша дугогодишња сарадња са водећим руским интелектуалцима и политиколозима, др Александром Гељејевичом Дугином и др Игором Николајевичем Панарином, која је резултирала објављивањем првог српског политичког програма евроазијских интеграција Србије.

Такође, СНП НАШИ су прва, и још увек једина, српска организација која је приступила Сверуском народном фронту чији је иницијатор Владимир Путин. Недавно смо потписали и Споразум о сарадњи којим смо креирали стратешки оквир сарадње са Међународним евроазијским покретом којим је дефинисано промовисање Србије као будуће чланице Евроазијског Савеза и који је за СНП НАШИ посебно значајан.

Ту је и цео низ организација попут руског Народног Сабора, Десна лига, Пољаци за српско Косово, Словачки покрет обнове и други.

*СНП НАШИ су прва српска организација која је декларисала идеју чланства Србије у Евроазијском Савезу као свој званични политички програм?!

Саму идеју Србије у Евроазијском савезу промовишемо више од две године кроз објављивање првог српског магазина о евроазијским интеграцијама и евроазијском геополитичком блоку „+ЕВРОАЗИЈА+СРБИЈА+“, а наш политички програм је објављен скоро годину дана пре Путиновог објављивања евроазијске стратегије као званичног стратешког одређења Руске Федерације и то јасно сведочи о нашем искреном, а не помодарском или користољубивом, заступању идеје стварања Евроазијског Савеза.

Поносни смо што се испоставило да смо једина српска политичка организација која је препознала евроазијску идеју као највећу геополитичку реалност на почетку 21. века и што смо је сво ово време управо тако и промовисали. Та лидерска позиција нас веома мотивише, али исто тако смо свесни одговорности коју носи.

* Реците нам нешто више о евроазијском концепту који промовишете у програму СНП НАШИ!?

СНП НАШИ промовишу философију неоевроазијанизма др Дугина и концепт интеграционог модела др Панарина као званичне тачке свог политичког програма и то кандидујемо као стратешки оквир развоја Републике Србије.

Интеграциони модел др Панарина подразумева позиционирање Београда као једног од четири евроазијска центра, односно, главна града будуће Евроазијске Уније.

Наша порука је да су евроазијске интеграције једина политичка стратегија која одговара историјском тренутку у којем се Србија налази и која даје одговор на питања економско-друштвеног развоја, духовно-моралног препорода српског друштва и креирања прекопотребног баланса у тешким и сложеним односима са међународном заједницом.

*Конкретно, који су то потенцијали које Србија може да оствари и шта Србија добија у Евроазијском Савезу?!

На првом месту, ставићемо се у ситуацију да остварујемо уопште било какве потенцијале! Укидањем политике уцене и присиле коју спроводи Брисел, српско друштво ће васкрснути, јер ће се ослободити терета погрешних односа са светом које је утемељио режим Бориса Тадића.

Србија ће имати потпуно нови, шири и исправнији концепт експлоатације својих геоекономских и геополитичких потенцијала, па тиме и нову економску платформу која ће омогућити економски развој заснован на реалним потенцијалима Србије. Искористити стратешка партнерства са Русијом и Кином, а затим у правој мери покренути темпо евроазијског процеса.

Ми се слажемо са тезом др Панарина да је прикључење Србије Евроазијском Савезу могуће већ 2016. године, али треба већ учинити прве кораке попут Киргистана. Најважније питање је који ће бити наш одговор овом историјском изазову и спасоносној шанси! Ми се питамо на првом месту.

*Како реагују домаћи фактори и друге патриотске организације на евроазијски концепт СНП НАШИ као нову политичку идеју на нашем политичком фронту?

Примећујем да су се већ појавила одређена гледишта која тврде да ми из СНП НАШИ покушавамо да ставимо монопол на идеју и процес евроазијских интеграција, али реч је о томе што смо ми одлучни у одбрани овог процеса  и идеје од њеног разводњавања или не дај Боже покушаја евроатлантских издајника да се пресвуку и заузму позиције својеврсних промотера овакве идеје. Сравнићемо их са земљом! На том пољу пажљиво мотримо, а свакако да је суштина евроазијског процеса да он постане општенационална идеја и државотворни елемент система.

Оно против чега ћемо се бескомпромисно борити јесу погрешни начини укључивања у тај процес и погрешна промоција идеје евроазијског уједињења. Као зачетници евроазијског процеса Србије ми имамо ту обавезу и то је и наша дужност и наше право. Није ствар наше личне сујете. Непостојање нашег одговорног и заштитничког односа према евроазијском процесу и идеји би било неморално и у суштини антихришћанско понашање. Такав радикално позитиван став и озбиљан приступ који заступамо је део мисије и обавеза СНП НАШИ као зачетника развоја евроазијског процеса код нас.

Евроазијски пут, за нас Србе, јесте пут православног космополитизма и као такав Евроазијски пут је пут Светосавља. Просто речено, наша српска ствар!

*Зар евроазијски преокрет Србије неће распламсати још веће и дубље сукобе са чланицама ЕУ и Бриселом?

Србија и Балкан су одувек перципирани у очима запада као својеврсни ван-европски простор, у највећу руку, специфични простор европског континента. Тако они реално доживљавају Србију, а то Србија и јесте и њима ће окретање Србије ка Евроазијском Савезу бити само делом политичко изненађење, али у суштини ће је доживети као природну ствар.

Неки бриселски центри ће сигурно вршити и другачију пропаганду, али реалност ће их оповргнути и сахранити, док са друге стране то ће ићи у корист оног дела бриселске елите који заступа прекид проширења ЕУ, а таквих ће бити све више због кризе. На том нивоу је одлично што су Путин и Медведев изразили званични став да Руска Федерација нема ништа против чланства Србије у ЕУ, јер то ствара кредибилитет да се сутра од ЕУ захтева исти став према евроазијским интеграцијама Србије.

*А Косово и Метохија, какав би био утицај евроазијског фактора на проблем Косова?!

На Космету је најважнији проблем заштита Срба и њихових живота, а и ту ће ствари бити далеко јасније и лакше уз нашу позицију у Евроазијском Савезу.

Оса Москва-Пекинг има снагу да обезбеди ревитализацију међународних тужби против земаља које су признале независност Косова, а Србија ће бити ослобођена ЕУ уцена и тако додатно освежена евроазијским фактором Србија ће бити у ситуацији да поднесе прекиде економских односа са одређеним бројем земаља којих мора бити, ако желимо да се боримо за нашу земљу. Из ове перспективе нам је сигурно тешко да то замислимо и урадимо, али тада нам неће бити.

А ако дође до изласка појединих чланица из Европске Уније, што је сасвим извесно, те чланице ће сигурно декларисати потпуно нови приступ целом проблему „независности Косова“. Мораће то да учине због нових интереса које ће морати обезбедити, никако другачије, него кроз евроазијски блок.

* Ваша порука за крај овог интервјуа?!

У Србији је цела евроазијска идеја рођена на лидерски начин, објавом политичког програма пре Путиновог декларисања евроазијског уједињења као званичне стратегије евроазијског блока и то је чињеница која нас све Србе треба да радује. СНП НАШИ су народни покрет, покрет Срба и Српкиња. Нисмо инострана организација, него наша домаћа српска организација људи који воле своју земљу и то показују кроз живу делатну љубав.

Поновићу, Евроазијски Савез, за нас Србе, на првом месту је пут православног космополитизма, и као такав, Евроазија је хришћански пут наших светих предака и наша дужност и природна стратегија, а то је уједно и једини здрав начин развоја и на економском и друштвеном пољу и представља пут за изградњу односа љубави и мира са свим нацијама и вероисповестима на свету. То је пут сваке пуноће, и материјалне и духовне. Стратегија двоглавог орла.

У складу са тим, моја порука је папагајска и поновићу речи Источника српске мудрости и нашег великог светитеља, Светог владике Николаја Жичког, који нам је оставио поруку водиљу која гласи, цитирам, „Србија је сусед Европе, али Србија није Европа.“  Звер међу рогове! Амин.

Разговарао: Петар Миличковић

Извор: http://nasisrbija.org/2011/12/19/intervju-vjekoslav-cerovina-evroazijski-put-je-put-svetosavlja/

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.