ПАНАРИН: ОД НЕОЛИБЕРАЛНОГ КАПИТАЛИЗМА КА ДУХОВНОСТИ И ДИЈАЛОГУ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ

Руски политиколог и академик, др Игор Николајевич Панарин, одржао је предавање на 7. Међународном медиа-форуму у Минску (Белорусија) 29. маја ове године.

Панарин је један од најпризнатијих експерата за информационо ратовање и творац интеграционог модела модерне Евроазијске Уније који Београд позиционира четвртим центром и једним од главних градова Евроазијске Уније, односно, град Београд пројектује као једну од престоница будуће Евроазијске Уније и то поред СанктПетерсбурга, Кијева и Алма-Ате.

До сада, Евроазијски Савез се у потпуности поклапа са пројекцијама др Панарина, те је Евроазијски Савез и основан 2012. године, када је Панарин и поставио интеграциони модел, тако да стартује 2012. године Оснивачком декларацијом Евроазијског Савеза потписаном од стране Русије, Белорусије и Казахстана, што се у принципу и десило, јер је Владимир Путин у октобру 2011. године први пут јавно проговорио о Евроазијском Савезу, а убрзо је дошло и до првих конкретних корака ове три државе.

Панарин је овај свој предлог и интеграциони модел Евроазијског Савеза званично представио Владимиру Путину 2006. године и тако, као уважени руски академик и научник, кандидовао политички правац креирања Евроазијске Уније као развојну стратегију Руске Федерације и евроазијског простора.

Путин је 4. октобра 2011. године објавио текст у листу Известија о Евроазијском Савезу у којем је дефинисао питање стратегије развоја Евроазијског Савеза и поставио је као идеју водиљу и основ руске политике.

Све популарнији концепт „Идеологија три Д“ који предлаже и промовише др Панарин се садржи у следећем:

РУСИЈА – ДУХОВНОСТ, ДРЖАВНОСТ, ДОСТОЈАНСТВО.

ЕВРОАЗИЈА – ДИЈАЛОГ, ДРУЖБА, ДОБРО.

или на руском оригинал:

«Идеологии трех «Д»: Россия – Духовность, Державность, Достоинство, а Евразия – Диалог, Дружба, Добро!

„Почетак 21. века показује нам агонију неолибералног капитализма који је Британска Империја наметнула у последњих 500 година кроз насиље, наркодилерство, финансијски и информациони тероризам, итд.“ – каже др Панарин.

Последњи НАТО Самит у Чикагу одржан у мају 2012. године, потврдио је курс агресивног војно-политичког блока да се шире и опкољавају Русију са свих страна са циљем да неутралишу могућност нуклеарног одговора Русије, објашњава Панарин.

Спречавање креирања Евроазијског Савеза је главни циљ НАТО и Британске Империје,тврди др Панарин.

Истраживањем феномена тзв. „Опијумских ратова“ у Кини, што је била најобичнија борба криминалних банди за тржиште на којем ће продавати опијум и наркотике, Панарин јасно показује да су исти они који су извршили тај стравични геноцид над Кинезима пре двеста година због дроге и данас у истом пројекту с тим што су данас главне тачке дистрибуције дроге – нарко базе у Афганистану и Косову. До те мере отворено, да је Афганистан прва држава која је признала Косово. Неоколонијализам на делу.

У Европи, али и у свету уопште, није било духовног напретка ни оздрављења у последњих 200 година, него је политички систем исти и Британска Империја и данас суверено влада Европом и Америком. То је један од најважнијих закључака који произилазе из научних радова др Панарина.

Не треба заборавити да је председник Русије Владимир Путин отказао планирану посету НАТО самиту у Чикагу и САД-у, што је јасна манифестација да је НАТО перципиран као претња, али уједно то је и оквир кроз који треба посматрати ово што Панарин говори и наговештава.

Путин: Не долазим!

Русија је и званично заузела став да постоји могућност нуклеарних удара уколико се процени да је Русија угрожена распоредом ракетних НАТО система у Европи и остатку света. У званичном саопштењу Беле Куће тада је наведено да су Обама и Путин разговарали телефоном и да је руски лидер рекао саговорнику да је заузет завршним пословима да оформи свој нови кабинет.

Панарин такође скреће пажњу на напредак метода информационог ратовања, означавајући БиБиСи и АлЏазиру (арапски БиБиСи) као главне протагонисте антируске пропаганде. Он је навео пример Либије и монструозних медијских манипулација.

„Дозволите ми да вас подсетим да је Лондон иницирао убиство тројице руских царева (1801, 1881, 1918.)“, рекао је Панарин у свом излагању.

„На првом међународном медијском форуму „седме силе“ (Стразбур, Француска), 20. фебруара 2012. године, први сам јавно Лондон прогласио Непријатељем Русије – јединственим историјским непријатељем Русије.“, подсетио је др Панарин.

Панарин је представио и своја основна сазнања о тајној припреми Винстона Черчила да нападне Русију после слома Адолфа Хитлера. Стаљин је вештим дипломатским и безбедоносним мерама успео да обавести глобалне факторе о намерама Винстона Черчила због чега је Черчил био приморан да одустане. Панарин је објавио посебна дела која се детаљно баве овом тематиком и успешно је објавио историјски важне информације о деловању светских обавештајних служби, али посебно о МИ-6.

Иначе, Панарин је познат по огромном делу у области откривања и објављивања информација о раду обавештајних служби током Другог светског рата.

Он је поновио да су сви покушаји дестабилизације Русије у последње време дело обавештајне службе МИ-6, означавајући цео низ невладиних организација које у Русији раде под управом америчког амбасадора у Москви, Мајкл МекФола. МекФол је обавештајац који координира иницијативе невладиног сектора које су директно уперене на свргавање Путина с власти и рушење Русије изнутра, тврди Панарин.

Снаге патриотског сектора, упркос подршци коју дају Путину, оштро су критиковале Путина због његових реакција по питању МекФола које су од великог броја Руса биле доживљене као слабост, очекујући да ће Путин реаговати отказивањем добродошлице америчком амбасадору и оштријим протестом САД-у.

„Од модела неолибералног капитализма свет мора да се преусмери на модел духовности и дијалога цивилизације, то је задатак Русије“, поручује др Панарин.

Текст са Панариновог званичног сајта о предавању у Минску на руском језику: http://panarin.com/comment/16373/

Пише: Вјекослав Церовина

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.