„Четврта политичка теорија“ на енглеском језику

Александар Г. Дугин, руски филозоф и лидер Међународног Евроазијског Покрета, објавиће ускоро своју прву књигу на енглеском језику, а реч је о књизи „Четврта политичка теорија“ која ће бити промовисана у Стокхолму, у Шведској, 28. јула 2012. године.

Дугин је познат и као „отац неоевроазијанизма“ и ова књига фаворизује принципе заједништва, етнос, корене, крв, духовне вредности као суштинске вредности и филозофију отпора западном неолиберализму који је заснован на материјалним вредностима.

„Ништа не може бити остварено са темељом који је заснован на економији.“ – позната је изјава Александра Дугина.

„Четврта политичка теорија“ је књига која говори о томе да су сви политички системи модерног света били изграђени на три идеологије, а то су либерална демократија, марксизам и фашизам. Ова књига говори о четвртој политичкој теорији као новој политичкој идеологији која би од све три наведене идеологије узела најбоље и таквом сублимацијом изградила бољу политичку глобалну будућност.

Дугин сагледава идеју националног фашизма кроз призму „величине једног народа“, карактеришући изворни фашизам позитивном идејом и тврди да је идеја фашизма у Европи у двадесетом веку била изопачена и уништена кроз две ствари. Прва је расизам, а друга ствар која је уништила идеју фашизма је зависност од националног капитализма.

Ова књига показује да либерализам као идеологија модерног друштва прети да постане политички дискурс којим се уништава све оно по чему су различите културе и људи уникатни.

Целокупна филозофија евроазијанизма по којој је Дугин познат се често назива „четвртом политичком теоријом“ и реч је о својеврсним синонимима у том смислу.

Александар Гељејевич Дугин је један од најпризнатијих руских философа и творац је савремене идеје евроазијског уједињења, а сматра се да је највећим делом модерни концепт државног руског естаблишмента о Евроазијском Савезу утемељен управо на теоријама и раду Александра Дугина.

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.