ИНТЕРВЈУ СА ВУКАШИНОМ ЛУТОВЦЕМ

Уредништво портала +Евроазија+Србија+ је припремило интервју са Вукашином Лутовцем, главним и одговорним уредником портала Тврђава, а поводом оснивања новог друштва Тврђава. Разговарали смо о циљевима друштва Тврђава, актуелним политичким темама, идеји евроазијских интеграција, српском невладином сектору и новим политичким снагама…

После вишегодишњег рада интернет портала Тврђава, недавно је основано и друштво Тврђава?! Реците нам више о идеји и раду тог друштва…

„Тврђава“ има за циљ организовање друштва независних мислилаца који деле исте или сличне идеале, који су блиски идејама конзервативних револуционара. Такво једно друштво, које је организовано у једном облику органске радне заједнице, има задатак да заштити и очува традиционални облик мишљења и начин живота.

Званично дефинисани циљ Тврђаве је трагање за националном идејом која ће Србију извући из епохе декаденције и систематске кризе. Шта је, по Вашем личном мишљењу, оно што највише спречава Србију данас да има државнотворну и снажну националну политику?!

За недостатак државотворности и националне политике можемо оптужити поданички менталитет, недостатак родољубља, бахатост и корумпираност нашег државног врха. Због тога мора доћи до промене целокупног државног врха, а издајници морају бити кажњени. Људи слабог духа и рајинског менталитета су нашли идеалну средину у овом систему и државној апаратури.

Један сте од ретких људи који су промовисали идеју евроазијског уједињења пре него је она постала званична политика земаља постсовјетског простора. Шта мислите да ли постоји икаква шанса да се одређени део утемељених политичких снага, било оних који су у власти, било опозиционих, окрене идеји уласка Србије у Евроазијски Савез?!

Политичке опције које су на власти, а и оне које на то можда у ближој будућности претендују, прихватиће идеју уласка Србије у Евроазијски Савез само онда када буде могућности да од тога имају проценат тј. личну и материјалну корист. Тако да је, по мом мишљењу, све једно да ли ће усмерење Србије бити ка Западу или Евроазији, све док је Србија у рукама малобројних моћника које није брига за националне интересе. Због тога треба градити нову младу политичку опцију, која ће бити у будућности легитимна политичка снага и радити на приближавању Србије ка Евроазијском Савезу. Верујем да СНП Наши, уз исправљање неких недостатака, могу у будућности постати једна таква политичка опција.

Шта је најважније по Вашем мишљењу урадити по питању Космета?!

Када говоримо о Косову и Метохији морамо бити крајње опрезни, и проблем сагледавати детаљно са свих страна, пре свега због њеног геополитичког и геостратешког значаја. Националне снаге и покрети морају вршити стални притисак на државу, како неким случајем и на неки начин не би признали независност Косова.

Држава мора учврстити своје везе са Кином и Русијом, које никада не би требало да признају Косово, тако да су могућности Косова да наступе на међународној сцени доста смањене, а приступање УН сигурно крајње онемогућен. Наравно, Србија мора по сваку цену јачати свој утицај на Северу Косова, који је територија претежно насељена српским становништвом. Упоредо треба стварати дугорочнију стратегију за повратак целокупне територије Косова и Метохије. Том стратегијом се већ дуже време бави „Тврђава“.

Шта мислите у ком смеру ће се одвијати односи у нашем региону?!

Због тренутне заокупираности великих сила и центара моћи Сиријом и Ираном, неће у скорије време долазити до затезања или распетљавања балканског чвора. Евентуално се може очекивати затезање односа око питања Косова, и опстанка БиХ. У нашем региону, тј. на Балкану не влада јединстена геополитичка пројекција Запада и његових савезника. Због тога Србија мора бити пажљива и са опрезом пратити светска геополитичка дешавања. На првом месту пратити рад званичних, а и незваничних дипломатских структура Русије, Немачке и Турске, да баш преко нас Срба не би дошло до „пребијања“ њихових интереса. Србији недостаје прагматизма и реализма у спољној политици.

Сви геополитички чиниоци, пре свега они унутрашњи, тренутно су неповољни за Србију. Уколико у скорије време Србија не предузме неке радикалније кораке како би неутралисала кризне тачке унутрашњих геополитичких чиниоца које отежавају пут остваривања српских националних и државних интереса, резултати у будућности ће сигурно бити неповољни по Србију.

Шта мислите генерално о српском патриотском невладином сектору и сходно томе у којој равни видите будући развој и место друштва Тврђава?!

Недостатак солидарности, саморекламирање и незаинтересованост за идеологију су нешто што највише замерам српским патриотским организацијама. Такође, недостатак стратегије и пуцање у празно. „Тврђава“ се неће, као што није ни до сада, бавити дневнополитичким темама и шпекулацијама. Себе ћемо лоцирати у сфери културе и идеологије. Наше деловање можемо назвати метаполитичко, то значи и нови приступ култури, традицији и политици.

Наше главно начело јесте „зајахати тигра“, никав контакт са непријатељем, никакав сукоб или дијалог, полемика или компромис. Не супротстављати се узалудно. Заинтересовани смо за сарадњу са свим патриотским организацијама у којима препознамо искреност и добронамерност. Постоји могућност да ћемо у будућности учествовати у раду неких патриотских организација уколико у њима препознамо ваљано и квалитетно вођство.

За крај, Ваша порука читаоцима и фановима портала +Евроазија+Србија+?!

Прво да свима пожелим добро здравље. Свако мора наћи своје место у борби за очување наше традиције, идентитета и културе. Отворите широм очи и не затварајте уста, док наша отаџбина пропада.

Живела смрт! Србија је све, све остало је ништа!

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.