Леонид Савин: „Од шерифа до терористе. Есеји о геополитици САД.“

Леонид Савин, главни и одговорни уредник портала Геополитика.РУ и један од најпризнатијих руских стручњака за геополитичка питања и међународне односе, објавио је недавно књигу „Од шерифа до терористе. Есеји о геополитици САД.“ у којој се бави геополитичким методама и доктринама које САД користе у спровођењу зацртаних циљева и у сврху глобалне доминације.

Сам наслов за књигу је инспирисан другом књигом чији аутор је амерички стратег, Колин Греј, а реч је о књизи „Шериф: Америчка одбрана Новог светског поретка“.

Греј поставља тезу да је Америка чувар света и „глобални шериф“ и њом је описао нову улогу САД после напада 11. септембра 2001. године, а Савин као аутор означава целокупан процес америчке борбе против светског тероризма као процес који је искоришћен првенствено за остваривање политичких, али и економских и других интереса САД-а.

Савин аргументима реконструише и разбија уобичајене мантре америчке спољне политике студиозним приступом историјским и геополитичким позицијама САД-а. Савин означава САД као светског терористу број један.

Он креће од књиге Роберта Стинета, „Дани лажи: истина о федералном резервном фонду и Перл Харбору“, откривајући и сопствена сазнања до којих је дошао истраживањем америчких архива које су недавно од стране америчких власти одобрене за јавност.

Савин, позивајући се на истраживање архива америчких обавештајних и војних служби, открива и тврди да је напад на Перл Харбор из Другог светског рата манипулација и да је тај напад јапанаца на америчку војну базу испровоциран од стране Рузвелтове администрације како би узак круг људи из високих америчких кругова искористио улазак САД у Други светски рат зарад остваривања личних финансијских интереса и економских добити.

Аутор у књизи даје низ примера манипулација и провоцирања различитих сукоба од стране САД-а, али не само сукоба, већ и ратова.

Савин у књизи говори и о питању „сајбер безбедности“ којом се америчке власти посебно баве на нивоу наметања глобалне доминације на пољу управљања и контролисања Интернета и комуникационих мрежа.

Он открива манипулативне технологије које се примењују на Интернету, али и даје приказ на који начин су друштвене мреже попут Фејсбука и Твитера коришћене у сврху војних кампања. Војни стручњаци користе лажне налоге како би исполитизовали горуће друштвене теме, тврди Савин.

Савин скреће пажњу да генерација рођена после 1990. године спада у генерацију која не зна за другу реалност, сем „виртуелне“ реалности. Он наводи да ће до 2020. године, више од 40% становништва припадати овој генерацији на територији САД, Европе и БРИКС земаља, док у остатку света то неће бити мање од 10% становништва.

Књига се бави кибернетичким технологијама као инструментима глобалне доминације и истражује различите феномене везане за ту област, али истовремено даје увид у геополитичка кретања, продор НАТО алијансе на Исток, односе САД и Ирана, итд.

Издавач ове изванредне књиге Леонида Савина је Међународни евроазијски покрет и Катедра за социологију међународних односа на Факултету социологије при Московском државном универзитету.

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.