Представљен ОДКБ на Филозофском факултету у Источном Сарајеву

odkb

13.12.2012. – Андреј Темјашев, савјетник амбасадора Русије у БиХ, представио је вечерас на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Организацију уговора о колективној безбједности (ОДКБ), војни савез шест држава који се сматра руским панданом за НАТО.

Предавању руског дипломате, које је одржано поводом 20 година од потписивања уговора о настанку ове организације и 10 година од доношења статута ОДКБ-а, присуствовао је велики број студената Филозофског факултета, махом Одсјека за новинарство.

Захваљујући се руководству факултета на прилици да представи ОДКБ, Темјашев је у садржајном обраћању студентима нагласио да Уговор о колективној безбједности, који је у темељу постојања ове војне организације, представља један од најважнијих докумената у постсовјетској Русији и заједници независних држава насталих распадом Совјетског Савеза.

– У ОДКБ-у је данас шест земаља – Русија, Бјелорусија, Казахстан, Узбекистан, Таџикистан и Киргистан. Циљ ове организације нису само војна питања, односно питања одбране и безбједности ових држава, него и суочавање са бројним другим изазовима савременог друштва, попут борбе против трговине дрогом, организованог криминала и тероризма и илегалне миграције. Зато наша организација има добру перспективу за сарадњу са другим државама. Отворени смо за сарадњу са сваком државом која поштује Повељу УН и прихвата принципе и Статут ОДКБ-а – рекао је Темјашев у изјави за интернет – портал Универзитета у Источном Сарајеву.

3.500 војника спремних за мировне операције

Према ријечима савјетника руског амбасадора у БиХ, ОДКБ у овом тренутку има 17.000 војника спремних да одговоре било каквом агресивном изазову споља, као и 3.500 војника који су у сваком тренутку спремни да учествују у мировним операцијама под окриљем УН.

– Још од 2006. године имамо потписан меморандум о сарадњи са УН, а од ове године успоставили смо и сарадњу са Одјелом за мировне операције УН, које на основу одлука Савјета безбједности УН може да ангажује наше војнике. Сарадњу смо успоставили и са ОЕБС-ом, као и са Шангајском организацијом за сарадњу. Још увијек немамо никакав споразум са НАТО-ом, али очекујемо да ћемо га постићи до краја 2014. Године – нагласио је Темјашев.

Руски дипломата био је, како је рекао за наш сајт, одушевљен бројним питањима студената и професора Филозофског факултета у Источном Сарајеву, на која је стрпљиво и исцрпно одговарао.

У име руководства, професора и студената Филозофског факултета савјетника руског амбасадора Андреја Темјашева и његову супругу Марију Темјашев, иначе секретара амбасаде Руске Федерације у БиХ, поздравили су доц. др Горан Мутабџија, продекан за научно – истраживачки рад, те доц. др Љубомир Зубер са катедре за новинарство Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Представљање Организационог уговора о колективној безбједности организовали су проф. Жељко Стојановић и Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

ИЗВОР: Восток.РС

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.