Путин: Нико неће зауставити интеграције постсовјетског простора

putin-fsb-feb2013

Шеф руске државе, Владимир Путин, у свом излагању пред Колегијумом ФСБ (Федерална служба безбедности) похвалио је безбедоносне службе и специјалне јединице, а јавно поручио да нико неће зауставити интеграцијске процесе на постсовјетском простору чиме је потврдио да је стратешки оквир развоја Руске Федерације изградња Евроазијског Савеза.

Путин је рекао да ће у покушајима замрзавања интеграционих послова на постсовјетском простору бити коришћени најразличитији механизми притисака као и примена такозване меке силе.

Такође, наложио је изградњу снажнијих система информационе одбране и електронске безбедности.

Путин је подсетио на недавне нервозне и раздражљиве изјаве „многих страних функционера поводом интеграционих процеса“. Мислио је, нема сумње, на Хилари Клинтон, али јој није изговорио име.

„Отписаћемо реторику тих политичара на рачун њихове емотивности“ – рекао је Путин уз осмех.

Он је затражио од елите државне безбедности и контраобавештајне службе да буде заштићено право Русије на даље зближавање са бившим совјетским републикама.

„Молим вас да радите у тесном контакту са колегама у Белорусији и Казахстану. Тесна интеграција – објективни је и светски процес и никакве повике и опомене неће га зауставити“ – нагласио је Путин.

Страна агентура у Русији

ФСБ је прошле године разоткрила 181 агента страних обавештајних служби. При чему је њих 12 – ухваћено на делу.

„Објекти шпијунаже“ су најновија достигнућа Русије, планови развоја оружаних снага и војно-индустријски комплекс.

„Потребно је створити јединствени систем откривања, обавештавања и спречавања компјутерских напада на информативне ресурсе Русије. Овај задатак је потребно решити максимално оперативно и у кратком року“ – наредио је врховни командант.

Путин од ФСБ очекује активна дејства у одбрани економских интереса земље.

Колегијум ФСБ је заседао иза затворених врата. Новинари су ипак успели да чују почетак излагања шефа Федералне службе безбедности Александра Бортњикова:

– Појачани су геополитички притисци САД на Русију. Американци Русију и даље доживљавају као једног од противника. САД посебну пажњу посвећују милитаризацији космоса и инсталирању свог нуклеарног потенцијала.

Путин је у свом излагању ставио акценат на информационо ратовање и питање електронског тероризма, што је актуелна глобална тема која је у Русији у посебном фокусу у последњих годину дана.

Доктор политичких наука, Игор Панарин, један од твораца модерне евроазијске идеје, недавно је објавио научну студију „Доктрина информационе одбране Русије“, што је вероватно најконкретнији предлог стратешког оквира информационе одбране Русије.

Овај документ предвиђа стварање институције Глобална Информациона Команда (ГИК).

Панарин пише и да специјалне информационе базе ГИК могу бити креиране на Куби, у Вијетнаму, Монголији, Венецуели, Србији, Белорусији, Сирији, Јужној Африци и Аргентини.

Неопходно је, тврди др Панарин, спровести правни захтев да стране државе, на првом месту САД, Велика Британија, Јапан и Француска врате Руској Федерацији покрадено злато из руских резерви, односно, из Русије.

По стручним проценама, реч је о више од три хиљаде тона злата.

Ово треба урадити кроз правне захтеве који ће бити послати Уједињеним Нацијама и ОЕБС-у, као и владама САД-а, Велике Британије, Јапана и Француске, наводи се у документу „Доктрина информационе одбране Русије„.

ФАКТИ.ОРГ / +ЕВРОАЗИЈА+СРБИЈА+

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.