Потписана еТеквинијска Декларација на Петом самиту БРИКС земаља

BRICS-Summit-Durban

„еТеквинијска декларација и акциони план“ је документ потписан од стране председника земаља чланица блока БРИКС, а садржи декларативне изјаве и закључке Петог самита БРИКС земаља одржаног у Дурбану, у Јужноафричкој Републици, као и акциони план који је усвојен на истом.

Етеквини је име метрополске области у Јужноафричкој Републици која, поред неколико градова, садржи и град Дурбан у ком је одржан Пети самит БРИКС земаља.

БРИКС чланице су подржале УН као тело са централном улогом у глобалном развоју, изразиле свест и спремност на борбу против сиромаштва у афричким земљама, али и указале да потези у сфери економије који долазе из Европе, САД-а и Јапана су високоризични, те да такви потези имају озбиљне негативне последице и вишеструко негативне ефекте.

БРИКС земље су поздравиле и подржале основне циљеве предстојећег руског председавања Групом 20 (Г20).

У Декларацији подсећају да је и процес избора новог председника Светске трговинске организације у току, те изражавају наду да ће бити изабран менаџер посвећен мултилатерализму и ефикасности СТО.

БРИКС земље су поздравиле и оснивање Тинк-тенк Савета БРИКС земаља, као и Бизнис Савета БРИКС земаља.

Неке од области које су дефинисане као интересантне за истраживање потенцијала заједничке сарадње су јавна дипломатија, антикорупцијска борба, туризам, спорт… итд.

Акциони план је дефинисан и предстоји одржавање 18 састанака, мањег и већег обима, од консултативних састанака до форума у циљу реализације зацртаних циљева.

ПДФ. верзију документа „еТеквинијска декларација и акциони план“ можете преузети ОВДЕ

Пети самит БРИКС земаља под слоганом „Партнерство за развој, интеграције и индустријализацију“ је одржан 26. и 27. марта 2013. године, у Дурбану, у Јужној Африци. Чланице БРИКС-а су: Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.

Посетите званични сајт: http://www.brics5.co.za/

+ЕВРОАЗИЈА+СРБИЈА+

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.