Атлантик Комјунити: Панаринов концепт се такмичи са Европском Унијом

Слика

др Игор Николајевич Панарин

Портал atlantic-community.org пише да је пројекат Евроазијске Уније најважнији геостратешки пројекат Русије од распада Совјетског Савеза, наводећи и Србију као један од евроазијских центара у склопу презентације модела др Игора Панарина који оцењује као „такмичарским у односу на Европску Унију“.

Овај портал, односно аутор текста, Марсел Ван Херпен, оцењује пројекат евроазијског уједињења нео-империјалном идејом и процесом.

На површини изгледа као невина копија Европске Уније, али у суштини реч је о нео-империјалном пројекту у ком је један од циљева вратити Украјину у орбиту Русије, пише Атлантик Комјунити.

Евроазијски процес је још амбициознији и према др Панарину укључује креирање четири евроазијска центра. Евроазијски концепт и модел др Игора Панарина укључује као евроазијске центре Санкт Петерсбург, Кијев, Алма-Ату и Београд, каже се у тексту под насловом „The PRISM Scandal, the Kremlin, and the Eurasian Union“.

У тексту скандал око Сноуденових открића се тумачи као ствар која иде у велику корист Владимира Путина и Руске Федерације, јер показује слабости САД-а.

Аутор текста „The PRISM Scandal, the Kremlin, and the Eurasian Union“ је Marcel H. Van Herpen, аутор књиге „Путинизам – спори успон режима радикалне деснице у Русији“ и директор Цицеро Фондације која представља про-ЕУ тинк тенк групу.

Украјина, Србија, Црна Гора и Молдавија су земље, према др Панарину, које треба да буду део Евроазијског Савеза, наводи Херпен у тексту.

Евроазијски Савез се директно у том смислу такмичи са Европском Унијом, пише Херпен за портал Атлантик Комјунити.

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.