Јанукович: Украјина преговара о статусу партнера у Евроазијском Савезу

Слика

Виктор Јанукович, председник Украјине, рекао је у интервјуу за неколико украјинских телевизијских канала, да ће Устав Евроазијског Савеза бити донет 2015. године и да ће тај устав подразумевати да земље имају могућност статуса партнера овог савеза, те да би Украјина могла тражити од земаља оснивача да има такав партнерски статус у Евроазијском Савезу.

Јанукович је изјавио да Украјина води преговоре о овој могућности и да Украјина може усвојити одређене ствари и заузети одређени положај у Евроазијском Савезу или Царинској Унији и да не буде у контрадикторности са правилима Светске трговинске организације (СТО).

Он је подвукао да против тога не иступа ниједна страна укључујући и Европску Унију са којом Украјина планира да потпише Споразум о зони слободне трговине.

Јанукович је такође новинарима рекао да тренутно не види ниједну препреку да потпише Споразум о придруживању са ЕУ, али није дао јасан одговор да ли то значи и ослобађање Јулије Тимошенко, што је један од услова које је поставила Европска Унија.

Европска Унија сматра да је хапшење Јулије Тимошенко политички прогон и поставља Украјини њено ослобађање као један од услова европских интеграција ове земље. Јулија Тимошенко се налази у затвору од 2011. године и издржава затворску казну у трајању од седам година због злоупотребе власти.

Путин је недавно указао да би Украјина, уколико се придружи Царинској унији, у којој су за сада, поред његове земље, Белорусија и Казахстан, годишње имала економску добит од приближно десет милијарди долара, а посебно је истакао да Украјина мора да одлучи да ли ће се економски везати за Евроазију или Европу одбијајући предлог Јануковича да Украјина добије статус посматрача у Царинској Унији.

Украјина има статус посматрача у оквиру Евроазијског економског савеза од маја 2013. године, као и свог представника у Евроазијској економској комисији, а очекује се да у новембру ове године потпише Споразум о придруживању са Европском Унијом.

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.