Вијетнам улази у евроазијски блок – чланица Царинске Уније постаје 2014. године

Слика

Вијетнам ће 2014. ући у зону слободне трговине са Царинском унијом Русије, Белорусије и Казахстана. Москва и Ханој су донели коначну одлуку о томе, а уговор ће бити потписан у најскорије време. Подморнице руске производње штитиће руске и вијетнамске инвестиције. Продубљивање интеграције ће се одвијати у три кључна правца: „мирољубиви атом“, експлоатација нафте и гаса и војноиндустријска сарадња, пише портал Руска Реч.

Русија заузима 19. место међу 100 држава које инвестирају у Вијетнам. У овој земљи су регистрована 92 инвестициона програма укупне вредности од 1,9 милијарди долара.

Придруживање Вијетнама зони слободне трговине омогућиће Русији да до 2020. достигне промет робе од 10 милијарди долара. Руска страна је израчунала да је прошле године обострани промет робе износио 3,6 милијарди долара. Према подацима вијетнамске владе, промет у 2012. години није прешао 2,4 милијарде, док је између Вијетнама и Кине, на пример, износио 13 милијарди долара.

Зона слободне трговине предвиђа укидање царинских такси и количинских ограничења на промет робе и услуга. При томе се између земаља које учествују у зони слободне трговине задржавају царинске границе и свака од њих има могућност да самостално одређује режим трговине са трећим земљама.

Придруживање је планирано за 2014. годину, а тачан датум није познат. Продубљивање интеграције ће се одвијати у три кључна правца: „мирољубиви атом“, експлоатација нафте и гаса и војноиндустријска сарадња.

Русија, Белорусија и Казахстан су већ потврдили да ће током 2015. године Царинска Унија бити трансформисана у Евроазијску економску унију.

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.