Путин: Јужни Ток позиционира Србију кључним енергетским центром Европе

Слика

„Јужни Ток позиционира Србију као кључни енергетски центар Европе.“ – једна је од порука у званичној честитки коју је упутио Владимир Путин поводом званичног почетка изградње овог гасовода у Србији, преноси Глас Русије.

„Овај догађај је од важности за Србију и све земље на Балкану, али и за целу Европу.“ – каже Путин.

„Јужни ток“ ће повезивати једно од најбогатије налазиште руског гаса на дну Црног мора до главних тржишта југоисточне Европе, рекао је Путин и нагласио да ће тако бити обезбеђено поуздано снабдевање европских потрошача, без транзитних ризика.

Изградња гасовода без преседана, према оцени Путина, у Србији и другим земљама у региону ће бити инвестиција од изузетног значаја, донеће радна места и допринети економском и друштвеном развоју.

Сарадња Русије и Србије на том пројекту се логично уклапа у стратешко партнерство наших земаља, на основу дуге традиције пријатељства, рекао је Путин.

Данас је у селу Шајкаш у Војводини одржано свечано заваривање првих цеви којима су отпочети радови. Гасовод пролази кроз више земаља, обезбедиће доток руског гаса до европских потрошача, а инвестиција је вредна око 16 милијарди евра.

Званични сајт Јужног Тока се налази на адреси http://www.south-stream.info/

Advertisements
Овај унос је објављен под Опште. Забележите сталну везу.